Het loslaten van melkquota heeft gezorgd voor forse hogere productie en lagere melkprijzen. Nederlandse melkboeren hebben het zwaar. Maar het Ierse voorbeeld biedt wellicht een oplossing, schrijft Boerenbusiness.nl.
Banken zeggen het, adviseurs waarschuwen, verwerkers geven aan dat het gaat toenemen, maar actie blijft uit. De melkprijs gaat de komende jaren nog veel meer schommelen dan nu en dan hebben we het al over een verschil van 10 cent. Toch zijn het niet de Nederlanders die actie ondernemen maar de Ieren, zo blijkt uit een analyse van Boerenbusiness.nl.
Een goed voorbeeld van hoe extreem de schommelingen in de melkprijs kunnen zijn, toont de maand januari 2015. Die leverde een gemiddelde melkprijs op van 31,04 euro, maar in januari 2014 lag die prijs nog op 44,24 euro per 100 kilogram melk. Een verschil van 29,8 procent. Hoe moet een melkveehouder hierop reageren?
In Ierland zien ze de melkveehouderij als een manier om de economie aan te jagen. Daarmee wordt de noodzaak om melkveebedrijven winstgevend te houden nog groter. Extreme schommelingen in de melkprijs die het lastig maken om in te schatten welke kant het op moet met de kostprijs en hoe hoog de marge gaat uitpakken, passen hier niet in.
Coöperatie moet vaste prijs bieden in Ierland
Dat het menens is blijkt onder meer uit de stappen die de overheid zet om de sector tegemoet te komen. Zo wordt voor het inkomen niet meer gekeken naar het gemiddelde over drie jaar, maar naar het gemiddelde over vijf jaar. Maar de overheid verwacht ook dat coöperaties hun steentje bijdragen in de vorm van vaste melkprijzen voor middellange termijn.
Anders dan in Nederland is de minister van Landbouw, Simon Coveney, heel erg betrokken bij de sector. Hij helpt actief mee in de zoektocht naar een goede methode om de melkprijs vast te zetten. Doordat daar de eerste partijen alweer wat langer bezig zijn met een vaste melkprijs kan hij ook al wat zeggen over de ervaringen.
Veel melkveehouders hebben zichzelf voor twee tot drie jaar vastgelegd aan een melkprijs van 32 tot 33 cent per liter. "Nu bevinden ze zich in een goede positie, maar toen ze instapten lag de melkprijs op 38 euro (per 100 kilo, red.) en werden ze voor gek verklaard", laat de minister weten aan Agriland.
Meer zekerheid over marge
Voedselbedrijf Kerry werkt met een vaste melkprijs en ook de Ietse zuivelcoöperatie Dairygold kijkt nu naar een systeem met een vaste melkprijs. Glanbia, Ierlands grootste melkverwerker, heeft echter niet alleen een vaste melkprijs, maar ook een vaste voerprijs voor vloeibare melk. Het bedrijf geeft melkveehouders met het 'fixed milk and feed price scheme' de kans om de marge over een periode van achttien maanden vast te zetten.
Tot 31 december hebben melkveehouders de kans om de melkprijs van januari 2016 tot en met juni 2017 bij 3,6 procent vet en 3,3 procent eiwit vast te zetten op een prijs van 30,25 cent per liter. Wanneer melkveehouders meedoen aan dit schema behouden ze de rechten op premies. Er worden geen details gegeven over de manier waarop de voerprijs vastgezet wordt, maar de combinatie van deze stelt wel de marge veilig.
Dat het goed gaat met Glanbia blijkt mede uit het feit dat ze de melkpool vanaf 1 januari 2016 met 2,51 procent gaan uitbreiden, na hogere verkopen in 2014.
In Nederland werkt er nog geen enkele coöperatie aan een vaste melkprijs. Ze volgen veelal de ontwikkelingen, maar daar blijft het bij. Ook vanuit de Nederlandse melkveehouder klinkt nog niet direct de roep om een vaste melkprijs.
Lees ook op Boerenbusiness.nl
FrieslandCampina kan melkplas niet aan: boeren krijg bonus als ze minder melk leveren
Beierse kaasexport bloeit: roomkaas, Emmenthaler en Beierse mozarella gewild in Italië en Frankrijk
Albert Heijn, Jumbo en Lidl stoppen met de verkoop van plofkip
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl